Wij vinden het fijn om mensen met ervaring te laten spreken. Daarom zijn we een blog-serie begonnen. Mensen uit relevante hoeken van de samenleving schrijven vanuit hun perspectief over het doel van De Feestjesfabriek. Deze eerste korte blog is geschreven door Sanne Reuten, een leerkracht van groep 6.

Vanuit de ogen van Sanne Reuten

Onlangs werd ik op de Feestjesfabriek gewezen. Een mooi initiatief, gericht op kansengelijkheid voor kinderen. Als jong meisje vond ik het geweldig om mijn kinderfeestje te vieren wanneer ik weer een jaartje ouder was. Vaak pakten mijn ouders het grootschalig aan en nog steeds kijk ik er met veel plezier op terug. Toentertijd mij nog onbewust van het feit dat dit niet voor ieder gezin is weggelegd. We gingen vaak met de vriendjes en vriendinnetjes te zwemmen, kregen nog patat en ijs en als het even meezat nog een zakje snoep mee naar huis ook. Wat een kosten werden er gemaakt. Ook ik had vriendinnetjes die het thuis minder gunstig hadden qua financiën. Deze ouders gaven vaak heel creatieve feestjes, zodat je het als kind niet merkte, maar ik kan mij nu goed voorstellen dat dit een enorme druk gaf en kan geven op deze ouders.

“Als leerkracht op een school waar niet iedereen het breed heeft, zie ik met eigen ogen hoeveel druk er soms op een verjaardag kan liggen.”

Het initiatief van de Feestjesfabriek vind ik dan ook geweldig. Het concept one-for-one is in mijn ogen hartstikke goed bedacht. Ouders die het wel kunnen betalen zorgen ervoor dat hun kind een leuke dag heeft, maar zorgen er indirect ook voor dat een gezin die rond de armoedegrens leeft, ook een feestelijke dag kan beleven. Als leerkracht op een school waar niet iedereen het breed heeft, zie ik met eigen ogen hoeveel druk er soms op een verjaardag kan liggen. Je wilt als ouder niet onderdoen in vergelijking met andere ouders, maar soms is dat financieel niet haalbaar. ​Daarom zijn initiatieven als de Feestjesfabriek meer dan welkom, ook in een land als Nederland waarin het niet altijd duidelijk zichtbaar is dat gezinnen het soms pittig hebben.