Lekker bakken met De Feestjesfabriek – Sinterklaas is alweer een tijdje in het land en dat betekent dat de lekkernijen ook alom aanwezig zijn! Verras je familie en vrienden en maak de lekkerste gevulde speculaas nu helemaal zelf! Tip: Sinterklaasliedjes maken het nog gezelliger. 

Wat heb je nodig:

Voor de speculaas

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram donkere basterdsuiker
  • 120 gram plantaardige margarine, in kleine blokjes gesneden *
  • 1 eetlepel koek en speculaaskruiden
  • 1/2 theelepel zout
  • ongeveer 2 eetlepels (plantaardige) melk
  • beetje (plantaardige) melk om te bestrijken
  • garneeramandelen

Voor de amandelspijs (als je die zelf wilt maken): 

  • 200 gram amandelmeel
  • 150 gram suiker
  • 1/4 cup/60 ml. appelmoes
  • rasp van een halve citroen

Hoe maak je het:

De amandelspijs:

  • Meng het amandelmeel met de suiker in een kom, voeg de appelmoes en citroenrasp toe en meng.
  • Zet een uurtje in de koelkast zodat het wat steviger wordt en de smaken goed in trekken.

Het deeg

  • Meng het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker en de blokjes margarine, koek en speculaaskruiden, zout en melk met de deeghaken van een mixer tot een soepel beslag. Wikkel in plastic folie en leg een uur in de koelkast.

Samenvoegen maar!

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bestrooi het aanrecht met wat bloem. Verdeel de deegbal in twee gelijke stukken en rol beiden uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 15 cm. bij 30 cm. en leg 1 lap op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer het amandelspijs er op en verdeel over de hele lap deeg. Leg de andere deeglap er op en druk de randen aan.
  • Bestrijk met een beetje plantaardige melk met een bakkwastje en duw de garneeramandelen in het deeg.
  • Bak 40 minuten in de oven.
  • Laat eerst afkoelen voor je het in stukken snijdtt

Eet smakelijk, en fijne Sinterklaas!

 

Bron: https://wateetjedanwel.nl/vegan-gevulde-speculaas/